Podgoria este unitatea naturală și teritorială de gradul II, subordonată ierarhic regiunii viticole. Se caracterizează prin condiții specifice de climă, sol și relief, prin soiuri cultivate, prin metode de cultură și procedee de vinificare folosite, care, în ansamblu, duc la obținerea unor producții de struguri și vinuri cu însușiri asemănătoare.
Înca din anul 1527 ca urmare a călatoriei efectuate de către Georg von Reichersterffer, emisar al lui Ferdinand de Habsburg pe lănga domnitorul Petru Rareş, se fac de către acesta referiri în raportul său, la plantaţiile de vii existente în zonă, cunoscută de pe atunci ca Podgoria Crucilor. Deşi de-a lungul timpului suprafeţele viticole din această regiune au fost afectate de războaie, de filoxera sau de mană, de fiecare dată podgorenii au reuşit sa refacă suprafeţele viticole şi să menţină tradiţia viticolă a acestei regiuni prin calitatea vinurilor obţinute. Datorită numeroaselor calamităţi care au afectat viaţa podgorenilor, aceştia au înfiinţat în 1920 sindicate viticole pentru a-şi apăra activitatea de bază şi pentru a-şi susţine produsele obţinute. Podgoria PANCIU este amplasată în zona piemontană, în exteriorul curburii Carpaţilor şi Subcarpaţilor vrânceni din estul Carpaţilor şi Subcarpaţilor piemont ce face tranziţia între orogenul subcarpatic din vest şi Câmpia Siretului inferior de la est. Aria podgoriei apare sub forma unei fâşii cu o lăţime medie de 9Km (dar cu variaţii de la 3 la 15 Km), cuprinsă între Valea Trotuşului la nord şi Valea Putnei la sud, pe o lungime aeriană de 30 Km.
Textura solurilor asigură solurilor din această podgorie proprietăţi fizico-chimice şi hidrofizice dintre cele mai favorabile pentru această cultură: porozitate, afânare, permeabilitate, structurare glomerulară şi drenaj vertical bun al apelor din precipitaţii, ceea ce conduce la reducerea incidenţei bolilor criptogamice şi asigură o prelucrare relativ uşoară a terenurilor cultivate cu viţă-de-vie. Tipologic, cea mai largă dezvoltare o au molisolurile (cambice şi 3 argiloiluviale) şi solurile de pădure. Cernoziomul cambic cumulează toate proprietăţile favorabile chimico-biologice şi de troficitate.
Podgoria PANCIU face parte din Regiunea Viticola a Dealurilor Moldovei cu urmatoarele Centre Viticole:
Centrul Viticol Panciu
Localităţile: Panciu, Crucea de Sus, Dumbrava, Crucea de Jos, Satu Nou, Neicu
Centrul Viticol Panciu Vrancea – Localităţile: Panciu, Crucea de Sus, Dumbrava, Crucea de Jos, Satu Nou, Neicu
Podgoria PANCIU este amplasată în zona piemontană, în exteriorul curburii Carpaţilor şi Subcarpaţilor Vrănceni din estul Carpaţilor şi Subcarpaţilor piemontezi ce face tranziţia între orogenul subcarpatic din vest şi Campia Siretului inferior de la est.
Recolta de struguri, producerea mustului, fermentare şi îmbutelierea vinurilor
de calitate de tip aromat se realizează în următoarele localităţi ale judeţului Vrancea:
Podgoria se află în zona de silvostepă a climatului temperat continental de câmpie şi dealuri joase.
În regiune se resimt influenţele climatului moderator central-european.
Încă din anul 1527 ca urmare a călătoriei efectuate de către Georg von Reichersterffer, emisar al lui Ferdinand de Habsburg pe langă domnitorul Petru Rares, se fac de către acesta referiri în raportuil său, la plantaţiile de vii existente în zonă, cunoscută de pe atunci ca Podgoria Crucilor.
Calitatea produselor viti-vinicole ce poartă această denumire de origine, se datorează în special condiţiilor pedo-climatice din acest areal şi implicit practicilor din viticultură şi vinificaţie cizelate prin sutele de ani de experienţă ale locuitorilor care au această îndeletnicire, aşa cum este descris succint în cele ce urmeaza:
Centrul viticol Păuneşti Vrancea – Localităţile: Păuneşti, Viişoara
Denumirea de origine controlată „Panciu” se atribuie vinurilor obţinute din struguri produşi în
arealul delimitat pentru această denumire, cu condiţia respectării tuturor prevederilor din
prezentul caiet de sarcini.
Centrul viticol Păuneşti Vrancea – Localităţile: Păuneşti, Pufeşti, Domneşti-Târg, Ciorani, Domneşti- Sat
Calitatea produselor vitivinicole ce poartă
această denumire de origine, se datorează în special condiţiilor pedo-climatice din acest areal şi
implicit practicilor din viticultură şi vinificaţie cizelate prin sutele de ani de experienţă ale
locuitorilor care au aceasta îndeletnicire, aşa cum este descris succint în cele ce urmează.
Deşi de-a lungul timpului suprafeţele viticole din această regiune
au fost afectate de războaie, de filoxera sau de mană, de fiecare dată podgorenii au reuşit sa
refacă suprafeţele viticole şi să menţină tradiţia viticolă a acestei regiuni prin calitatea vinurilor
obţinute.
Vinuri
Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. Consimțămintele setate aici pot fi retrase oricând, citiți mai multe despre acest lucru în declarația pentru cookies.
Pentru informații sau solicitări în baza dreptului persoanelor vizate conform GDPR, vă puteti adresa la adresa de e-mail cramelepanciu{a}gmail.ro AcceptCiteste mai mult